Broccoli
Kobis bunga
Lobak merah
Bawang besar yang dipotong bulat
Cendawan putih / Dutch mushroom yang segar
*bole didapati dimana-mana hypermarket berdekatan. Di section sayuran segar.
Sedikit butter untuk menggoreng
Suku cawan air masak
Cara membuatnya:
1. Potong kesemua sayur-sayuran di atas mengikut kesesuaian hidangan.
2. Cendawan pula di potong nipis-nipis.
3. Rebus / stim (ikut kesesuaian masing-masin) broccoli / kobis bunga dan lobak merah sehingga masak.
4. Kemudian tos kan semua sayur-sayuran itu.
5. Panaskan kuali kecil, masukkan butter dan bawang bersama-sama.
6. Biarkan bawang sehingga layu dan masukkan cendawan pula.
7. Setelah cendawan dan bawang masak, masukkan air suku cawan (sedikit je tau).
8. Kemudian masukkan kesemua sayur-sayuran tersebut dan gaul sehingga sebati.
9. Jika nak letak garam / pepper pun ok juga, tapi kalau tak letak pun dah sedap.
10. Sedia untuk dihidang.
Nota:
Untuk recipe ini, bergantung kepada berapa banyak hidangan yang diperlukan. So agak-agak je la ye nak letak berapa banyak bahan-bahan dia ye.
Cedawan segar lagi sedap sebab bila kita tumiskan bersama-sama sayuran lain, dia akan mengeluarkan air manis yang akan menyedapkan lagi makanan kita. Kalau guna yang tin tu bole, tapi hari tu dah try, memang tak berapa sedap.
Selamat Mencuba!